Podľa Petra Kažimíra je Čína láskavejšia než Británia

10.12.2011 Bratislava

BRATISLAVA 10. decembra (WEBNOVINY) - Podpredsedovi Smer-SD Petrovi Kažimírovi sa už nechce šíriť nekonečný optimizmus okolo budúcnosti eura.

Vyhlásil to v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu, ktoré boli predohraté v piatok ešte pred koncom summitu, na ktorom sa Európska únia v snahe o tesnejšiu fiškálnu úniu a záchranu eura v piatok dohodla na uzatvorení novej dohody bez Veľkej Británie.

"Každý summit je naplnený očakávaniami, ktoré ak sa nenaplnia, tak majú potom negatívny dopad na náladu na finančných trhoch a prepadáme sa ďalej a ďalej," vyhlásil Kažimír.

Výsledok summitu po prvej noci (zo štvrtka na piatok) nevníma ako dobrý. "V noci - ja to vnímam tak - že Veľká Británia vyhlásila vojnu zvyšku Európy, ten egoizmus Britov je nekonečný," vyhlásil Kažimír Dodal, že Británia celé desiatky rokov funguje v EÚ na báze výnimiek aj z hľadiska platenia, aj z hľadiska regulácie.


Spojenci alebo votrelci

"V dnešnej ťažkej situácii sa možno Čína správa láskavejšie k Európe ako Veľká Británia, takže možno poddaní jej veličenstva by sa mali rozhodnúť, či sú spojenci alebo votrelci v Európe," povedal Kažimír. Situáciu si treba podľa neho zapamätať a je samozrejmé, že to bude robiť komplikácie. Kažimír pokračoval, že Briti spôsobili, že sa nejde cestou komunitárneho práva, teda rozšírenia Lisabonskej zmluvy, ale hľadala sa náhradná forma dohôd, ktorá môže v sebe niesť ďalšie riziká.

Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) považuje fiškálnu úniu v zmysle posilnených a automaticky vymožiteľných pravidiel, tak ako boli na summite schválené, za nevyhnutný predpoklad fungovania nielen eurozóny.

Pripomenul, že okrem Británie k pravidlám pristúpili všetky ostatné krajiny, len ČR a Švédsko ich ešte musia prerokovať doma.

"Čo je lepší dôkaz, že takáto fiškálna únia v tomto zmysle je potrebná a akceptovateľná a nevyhnutná nielen zo strany členských krajín eurozóny, ale aj tých krajín, ktoré v eurozóne nie sú," povedal Mikloš. V návrh záverov summitu boli pôvodne aj ďalšie záležitosti, ako napríklad možnosť eurobondov, ale na tom sa krajiny nezhodli a definitívne závery summitu sú omnoho užšie.

Mikloš by bol radšej, keby sa dosiahol väčší pokrok. Za dobrý signál však považuje už aj to na čom sa dokázali štáty dohodnúť a že ďalšou dôležitou vecou z hľadiska krátkodobých signálov by mohlo byť výrazné posilnenie kapacity Medzinárodného menového fondu ešte d
 

Vyberte región